Ingrediënten:
Voor 2 personen
2 dikke aardappelen
Boter
Peper en zout
250 gr gemengd gehakt
1 sjalotje fijngesnipperd
1 el broodkruim
1 el mosterd
50 gr oude kaas fijngehakt
1 ei
3 stonken witloof
1 dikke plak gegaard spek
1 grote jonagold appel
100 ml blond streekbier (Leffe)
100 ml room
Bereiding:
Schil de aardappelen, snij ze in zeer fijne blokjes, was ze en laat ze goed uitlekken. Bak deze blokjes goudbruin en gaar in een flinke klont boter.
Meng het gehakt met de fijngesnipperde sjalot, het broodkruim, de mosterd, de kaasblokjes en een ei. Kruid met peper en zout en maak er kleine balletjes van, bak ook de balletjes goudbruin in een klontje boter.
Snijd de stronkjes witloof overlangs in 4 à 6 partjes zodat ze mooi aan elkaar blijven, houd 1/2 stronkje witloof apart. Stoof het witloof in een klontje boter en kruid met peper en zout, snijd het spek in kleine blokjes en voeg ze bij het witloof, schil de appel, houd 1/4 apart en snijd de rest in niet te kleine blokjes, voeg deze eveneens bij het witloof. Blus het geheel met het bier en de room, laat vervolgens inkoken. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Snijd het apart gehouden witloof in zeer fijne reepjes en het kwartje appel in zeer fijne blokjes.
Schik het witloof op 2 borden, leg er enkele balletjes bij en werk af met de saus, de aardappelblokjes, de witloofreepjes en de kleine appelblokjes.
Smakelijk !!!