Ik voeg steeds enkele zaadjes en pitten toe (gewoonlijk een combinatie van zonnebloempitten, pompoenpitjes en lijnzaad. Ik gebruik afwisselend licht en donker meergranenmeel.
Ingrediënten
500 gr meergranenbloem
250 gr lauw water
12 gr verse gist
50 gr zaadjes en pitten
1 eetlepel olie (olijf)
6 gr zout
boter of olie voor de bakvorm
Bereiding:
Doe het water met de gist in de keukenrobot, laat draaien tot de gist is opgelost, voeg de bloem toe en een geutje olie, laat gedurende ongeveer 8 minuten kneden, voeg halverwege de pitjes en zaadjes toe en breng op smaak met het zout.
Strooi een beetje bloem op het werkblad, laat de bol deeg gedurende een half uurtje rijzen onder een zuivere handdoek.
Kneed de lucht uit het deeg en bol het op tot een ongeveer rechthoekige blok, leg hem in een beboterd bakblik en laat het ongeveer 45 min. onder de handdoek rijzen in een oven van 25 à 30 graden. Haal het brood uit de oven en laat het nog 15 min verder rijzen onder de handdoek terwijl de oven voorverwarmd op 200 graden. Bak het brood gedurende een half uur, haal het uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
Nog snijden en het is klaar om op te dienen.
Smakelijk !!!